Thee kun je op heel veel verschillende manieren zetten zoals in een theepot, thee ei, filter zeefje, theelepel en tea maker.
Welke manier van thee bereiden is het meest geschikt? En hoe zet je het perfecte kopje thee?

Heb jij er wel eens bij stil gestaan hoe je het perfecte kopje thee kunt zetten? Er komt iets meer bij kijken dan warm water een een zakje. Je thee smaakt veel lekkerder als je deze op de juiste manier zet.

De volgende factoren spelen een belangrijke rol bij het zetten van een perfect kopje thee. Kwaliteit van het water, temperatuur, hoeveelheid losse thee, zettijd en servies.

1. Water 

Uit elke kraan in Nederland stroomt ander water, dit verschilt per regio. Hoe harder het water is, hoe minder lekker je kopje thee kan smaken.
Het beste water voor het zetten van thee is Spa water, gefilterd water door een waterfilter of ontharder.
Let er op dat het water een droogrest waarde < 50 mg per liter heeft en een Ph waarde tussen 6 en 7. Hoe hoger de Ph waarde hoe zoeter het water is. 

2. Temperatuur en zettijd

Alle theesoorten hebben een andere watertemperatuur nodig. Gebruik om de temperatuur te kunnen meten een waterkoker met temperatuuraanduiding, een thermometer of voeg een laagje koud water toe aan je theeglas.

Witte thee
Watertemperatuur: 70-90 ℃
Zettijd: 90 seconden tot 2 minuten

Gele thee
Watertemperatuur: 60-80 ℃
Zettijd: 2 minuten

Groene thee
Watertemperatuur: 60-80 ℃
Zettijd: 2 minuten

Oolong thee
Watertemperatuur: 80-100 ℃
Zettijd: 90 seconden tot 2 minuten

Zwarte thee
Watertemperatuur: 80-100 ℃
Zettijd: 2 tot 5 minuten

Post gefermenteerde thee
Watertemperatuur 100 ℃
Zettijd: 2 tot 5 minuten

Rooibos thee
Watertemperatuur: 100 ℃
Zettijd: 5 tot 8 minuten

Kruidenthee
Watertemperatuur: 100 ℃
Zettijd: 5 tot 8 minuten

Vruchtenthee
Watertemperatuur: 100 ℃
Zettijd: 5 tot 8 minuten

3. Dosering

Gebruik de aangegeven dosering die op de verpakking vermeld staat.
Meestal is dit 2 gram losse thee per kopje van 180-200 ml. Het makkelijkst is om een een maatschepje te gebruiken. Je hebt dan 1 schepje per kopje thee nodig.

4. Servies

Ben je gewend aan een glazen theepot of gebruik je liever porselein? Glas neemt geen smaak aan van de theesoorten die je erin maakt. Porselein en kleisoorten wel. Gebruik dus altijd dezelfde theesoort in een porseleinen of kleisoort theepot. Met een glazen theepot kun je alle soorten thee zetten. 

Voor de lekkerste thee voeg je de thee los toe aan het water in de theepot. Maar als je dit onhandig vindt gebruik je een ruim filterzakje zodat de thee genoeg ruimte krijgt of je doet de losse thee in een rvs zeefje. 

Gebruik een thee ei enkel bij kleine theeblad soorten zoals rooibos. Anders krijgt de thee niet genoeg ruimte waardoor de smaak niet volledig afgeeft aan het water. 

Een tea maker is een handig theepotje waar je binnen een handomdraai een kop thee voor 1 of 2 personen mee kunt zetten. De tea maker mag in de vaatwasmachine. Er zit een zeefje in waardoor de theebladeren niet in je kopje terecht komen. Je zet de tea maker op een glas en de thee loopt er automatisch uit door het druksysteem aan de onderkant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *