We drinken steeds meer thee vanwege de gezondheidsvoordelen en omdat het een heerlijke warme drank is. Maar wist je dat je ook perfect kunt koken met thee? 

Thee verwerken in gerechten

Thee kun je op verschillende manieren gebruiken in de keuken. Je kunt er voor kiezen om het hele blad te gebruiken, het fijn te malen of door de thee te zetten.
Wanneer je bijvoorbeeld koekjes wilt maken gebruik dan fijn gemalen earl grey thee. Deze maal je fijn in een vijzel. Thee kun je ook goed verwerken in broden. Gebruik de gezette thee in plaats van water bij het bereiden van brood. 

Wanneer je de gezette thee wilt gebruiken voeg de thee dan toe aan bijvoorbeeld melk die je gaat gebruiken voor het maken van crème brûlée. Je laat de thee daarin trekken zodat de smaak goed afgeeft aan de melk. 

Thee is ook geschikt voor het maken van soepen en sauzen. Je gebruikt de thee net als een bouillon. 

Koken met matcha thee 

Er is een speciale soort matcha waar je mee kunt koken en bakken. Dit is de variant die minder fel van kleur is. Knal groene matcha is zonde om te gebruiken in de keuken omdat deze van hoogwaardige kwaliteit is en je gaat het verschil niet proeven als je het verwerkt in gerechten. 

Matcha thee is geschikt om te verwerken in cake, gebak en ijs. Maak bijvoorbeeld voor tijdens de feestdagen een groene kerstcake. 

Roken met thee 

Je kunt diverse producten roken met thee. Zoals vlees, vis en groente.
Door te roken met thee geef je een speciale smaak aan het product.

Granola met Earl Grey

Meng de producten die je wilt verwerken in je granola door elkaar. Zoals havermout, noten, zonnebloempitten en lijnzaad bijvoorbeeld. Gebruik 3 schepjes losse earl grey thee op een half kopje kokend water. Laar de thee goed trekken. Meng de thee met wat honing, vanille en rietsuiker in een steelpan. Meng de droge ingrediënten door het theemengsel en bak de granola af in de oven.

Voeg als de granola afgekoeld is bijvoorbeeld gedroogde cranberries toe.

Bak de granola in een voorverwarmde oven op 175 graden in 40 minuten goudbruin.

Thee als BBQ Rub 

Wil je een bijzondere smaak toevoegen aan een stuk vlees wat op de barbecue gaat? Gebruik dan thee bij het maken van een rub. Gerookte theesoorten zoals een Lapsang Souchong doen het altijd goed.

Vleesmarinade met thee

Maak een marinade van een kopje krachtig gezette zwarte thee, olijfolie, honing en citroensap. Marineer het vlees ermee en laar de smaak zo lang mogelijk in het vlees trekken. Leg het vlees vervolgens op de barbecue.

Roomboter met thee 

Leg een stuk roomboter vooraf uit de koelkast. Kies een zwarte thee en meng deze door de boter. Heerlijk of vers gebakken brood of een croissant.

Granen koken in thee

Kook je granen eens in thee in plaats van gewoon water of bouillon. Kies een zwarte thee, en kook er bijvoorbeeld rijst, boekweit of quinoa in.

Zalm met groene thee 

Bedek de zalm met een groene thee zoals een Chinese Sencha. De smaak van de thee trekt in de zalm waardoor de theesmaak in de zalm trekt. Je gebruikt het op dezelfde manier als pekelen. Verwijder de thee van de zalm voordat je het eet.

Kaas met thee

Kaas combineren met thee is verrassend lekker! Hierbij een aantal combinaties die perfect bij elkaar passen. 
Brie | Groene Oolong 
Gorgonzola | Zwarte thee Keemun
Cheddar kaas | Earl Grey
Camembert | Darjeeling 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *