Thee waar je goed van slaapt

Thee als slaapmiddel

Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid. Maar wat als je niet in slaap kunt komen? Ongeveer 30% van de mensen heeft last van slapeloosheid. Wat kun je er aan doen en kun je thee gebruiken als slaapmiddel? 

Kruidenthee soorten

Al eeuwenlang worden kruiden gebruikt als natuurlijk slaapmiddel. De drank is populair en zorgt voor rust en ontspanning. Ook bevat kruiden geen cafeïne in vergelijking met andere theesoorten. Hieronder lichten we 6 kruidenthee soorten toe. 

Kamille

Kamillethee werd jarenlang gebuikt om ontstekingen, angst en slapeloosheid te verminderen. We beschouwen het als mild kalmerings- of slaap opwekkend middel.

In kamille zit een antioxidant dat Apigenine heet. Apigenine bindt zich aan specifieke receptoren in de hersenen die angst kunnen verminderen en slaap op gang kunnen brengen. 

Bij een studie met 60 verpleeghuisbewoners bleek dat degene die dagelijks 400 mg kamille-extract kregen een betere slaapkwaliteit hadden dan degene die geen kamille-extract kregen. Bovendien werden ze minder vaak midden in de nacht wakker. 

De resultaten van deze onderzoeken zijn bemoedigend, vooral voor degene die geen goede nachtrust hebben. Echter zijn er verdere studies nodig om de effecten van kamillethee op slaap te bevestigen. 

De smaak van kamille wordt beschreven als aards, bloemig en zoet.

Lavendel 

Lavendel kennen we van de aromatische en rustgevende geur. De Grieken en Romeinen voegde vaak lavendelkruiden toe aan hun baden en ademden de kalmerende geur in.

Lavendelthee wordt gemaakt van de paarse knoppen van de bloeiende plant. Veel mensen drinken lavendelthee om te ontspannen en hun zenuwen te kalmeren en in slaap te helpen. 

Uit een onderzoek blijkt dat lavendel angst vermindert en de slaapkwaliteit verbetert. 

Citroenmelisse

Citroenmelisse wordt verwerkt in onder andere kruidenthee melanges en behoort tot de munt familie. Citroenmelisse blaadjes worden gedroogd om er thee van te kunnen zetten. 
Dit aromatische kruid wordt al sinds de Middeleeuwen gebruikt om stress te verminderen en slaap te verbeteren. Drink voor het slapen gaan een kopje citroenmelisse thee. 

Supplementen

In diverse supplementen worden bovenstaande kruidensoorten verwerkt maar dan in een hogere dosis dan je gebruikt voor het zetten van een kop thee. 

Cafeïne

Kruidentheesoorten zijn gemaakt van kruiden en niet van de theeplant Camellia Sinensis. Daardoor bevat kruidenthee geen cafeïne en kan het je slaap bevorderen. 

Bronnen
https://www.healthline.com/nutrition/teas-that-help-you-sleep#section7
https://www.cupandleaf.com/blog/fall-asleep-fast-the-best-tea-for-sleep