Het is nog vrij onbekend in Nederland maar het is inmiddels een opkomend beroep aan het worden, theesommelier. We kennen Barista’s (koffiekunstenaar), Vinoloog (wijnkenner) en Fromageur (kaaskenner) inmiddels allemaal. Maar wat is nu precies een theesommelier en welke werkzaamheden komen daar bij kijken?
Van plant tot kopje
Een theesommelier is specialist op het gebied van thee. Er wordt enkel gewerkt met losse bladthee soorten en niet met zakjes.
- Je bent gespecialiseerd in het zetten van thee
- Je hebt kennis van de verschillende soorten thee
- Je hebt kennis over de theelanden
- Je hebt kennis over het productieproces
- Je kunt advies geven welke theesoorten er passen in een horecazaak
- Je hebt kennis van thee combineren met gerechten, tea and food pairing
- Je kunt gasten informeren over de verschillende theesoorten
Voorbereiding Tea and Food Pairing
Wanneer je thee wilt serveren bij het diner is de voorbereiding het belangrijkste.
Zorg ervoor dat alles klaar staat en dat je enkel nog de thee hoeft te zetten.
Maak een theeselectie passend bij de gerechten
Je selecteert vooraf de theesoorten die je bij de gerechten wilt serveren.
Rode wijn past goed bij vlees, zwarte thee ook, maar niet elke thee past bij elk gerecht. Dit moet je eerst grondig uitzoeken en proeven of het een geschikte combinatie is en dat de gasten een wauw effect aan tafel krijgen.
Hoeveelheid
Weeg de juiste hoeveelheid thee vooraf af en zet het klaar in een blikje bijvoorbeeld zodat er geen andere geuren in trekken.
Water
Gebruik Spa water flessen of water dat uit de espresso machine komt maar waar wel een filter op zit. Zet het water vast klaar in een waterkoker.
Zetten
Kies een hulpmiddel waarin je de thee gaat zetten en of serveren. Denk bijvoorbeeld aan een mooie glazen theepot of tea maker.
Temperatuur en Zettijd
Zet de thee op de juiste temperatuur, deze staat op de verpakking. Zorg dat de tijd bijgehouden wordt met een timer zodat de thee precies lang genoeg heeft kunnen trekken.
Als alles vooraf netjes klaarligt ben je goed voorbereid en hoef je enkel op het moment zelf de thee te zetten. Serveer de thee uit aan tafel of schenk vooraf uit in wijnglazen.
Herbruikbare theesoorten
Sommige theesoorten kun je meerdere keren opschenken zoals een mooie oolong thee bijvoorbeeld. Je hoeft de thee dus niet weg te gooien na 1 keer gebruikt te hebben. Elke zetronde heeft een andere smaak.
Populair
Thee wordt steeds populairder, niet alleen vanwege de gezondheidsvoordelen maar ook omdat het een geschikt alternatief is voor alcoholhoudende dranken. Maar ook omdat het minder cafeïne bevat dan in koffie en omdat het suikervrij is.
Theesommelier
Als theesommelier geven wij advies aan horecazaken en bedrijven door middel van ons private theelabel en theeconcept. Maar ook organiseren wij proeverijen en workshops.